återupptäck mormors doftande favoriter
även om det är en härlig bonus. Den här kärleken till "mormorsväxter" speglar nog också en djupare längtan efter rötter, historia och en närmare koppling till naturen. Dessutom passar de perfekt in i dagens tänk kring hållbarhet och biologisk mångfald. Många av dem är riktiga tuffingar som klarar sig bra och samtidigt är rena rama buffébordet för bin och fjärilar. Ett smart och hjärtligt val, helt enkelt!
Vad är det som är så speciellt med "mormorsväxter"?
"Gammaldags perenner", "mormorsväxter", "torpväxter" – kärt barn har många namn! Ofta menar vi samma sak: robusta, långlivade perenner som var vanliga förr, kanske runt sekelskiftet 1900, och som vårdats och delats från trädgård till trädgård genom generationer. Tänk dig den där lite vildvuxna, romantiska känslan vid ett gammalt torp – där hittar du dem ofta!
Det häftiga är hur otroligt tåliga de är. Ibland kan man hitta pioner eller dagliljor som blommar glatt vid ett ödehus, långt efter att någon skött om dem. Många har odlats i hundratals år, vissa ända sedan antiken!
Att bevara dessa gamla godingar är faktiskt viktigt. Projektet Grönt kulturarv® (via Programmet för odlad mångfald, POM) har gjort ett jättejobb med att leta upp och spara gamla svenska kulturväxter. De allra finaste, med en känd historia och som är bra att odla, får bära Grönt kulturarv®-märket när de säljs. Ofta följer det med en liten berättelse om växten, kanske om en person eller plats den är kopplad till. Det ger ju en extra dimension, eller hur?
Så "gammaldags" betyder mer än bara ålder. Det är ett kvitto på att växten har klarat vårt klimat, tack vare att generationer av trädgårdsälskare valt ut de bästa exemplaren. Grönt kulturarv® tar det ett steg längre och väljer ut sorter som både har historia och är bevisat bra att odla. För oss som odlar betyder det en trygghet – chansen är stor att växten kommer trivas. Att välja en sån här växt, särskilt en med Grönt kulturarv®-etikett, är lite som att bli en del av och föra vidare ett levande kulturarv. Fint, va?
Några Doftande Favoriter Att Lära Känna:
Nu kikar vi närmare på några riktiga klassiker som både doftar underbart och passar bra hos oss i Sverige!
1. Luktpion (Paeonia lactiflora) - Rabattens Drottning
Vem älskar inte pioner? Luktpionen är ju sinnebilden av en mormorsblomma och nästan ett måste om man vill ha den där romantiska, väldoftande känslan. De kan bli otroligt gamla – 50 år är ingen ålder för en pion! – och står ofta kvar som stolta överlevare vid gamla hus.
- Hur ser den ut? Tidigt på våren kommer de där knubbiga, ofta rödaktiga skotten, och sen ett frodigt, flikigt bladverk som är snyggt hela säsongen. På försommaren (maj-juli) kommer de – de stora, tunga, magnifika blommorna! Enkla, fyllda, fluffiga... oftast i rosa, vitt eller rött. Klassiker som 'Sarah Bernhardt' (rosa och doftar ljuvligt!), 'Festiva Maxima' (vit med röda stänk) eller 'Karl Rosenfield' (mörkröd) är fortfarande favoriter. Tänk på att de tunga blommorna ofta behöver lite stöd så de inte lägger sig ner i regnet! De blir oftast 60-90 cm höga.
- Och doften då? Himmelsk! Underbar! Söt! Ja, luktpionen lever verkligen upp till sitt namn. Bondpionen, som blommar lite tidigare, doftar också gott.
- Varför är den en klassiker? Pionen är djupt rotad i vår trädgårdshistoria. Att de lever så länge gör dem till levande arvegods.
- Så sköter du om den (kortfattat): Ge den sol (lite skugga går bra), näringsrik och väldränerad jord (gärna lite lerig). Plantera GRUNT – knopparna bara 3-5 cm under ytan, annars kanske den inte blommar. När den väl rotat sig är den lättskött men gillar inte att bli flyttad. Bonus: Rådjuren brukar oftast låta den vara!
2. Höstflox (Phlox paniculata) - Sensommarkvällens Parfym
Ännu en riktig mormorsväxt! Höstflox ger oss blommor och doft sent på sommaren och tidigt på hösten, precis när mycket annat börjar tacka för sig. Dessutom älskas den av fjärilar!
- Hur ser den ut? Den växer rakt upp och får stora, runda eller koniska blomklasar i toppen. Färgerna varierar från vitt och rosa till purpur och lila. Höjden ligger ofta på 60-120 cm. Det finns flera fina gamla sorter bevarade som Grönt kulturarv®, t.ex. 'Ingeborg från Nybro' (vit med lila öga) och 'Alma Jansson' (ljust lila).
- Och doften då? En ljuv, söt doft som sprider sig i trädgården, särskilt på kvällen. Mums!
- Varför är den en klassiker? Den kom till Europa på 1800-talet och blev snabbt populär. Den hör verkligen hemma i den traditionella svenska trädgården.
- Så sköter du om den (kortfattat): Ge den sol eller halvskugga och näringsrik, fuktig men väldränerad jord. Den kan tyvärr få mjöldagg, särskilt om det är torrt eller trångt. Välj en luftig plats och gärna en motståndskraftig sort. Klipp bort vissna blommor så kan den blomma längre.
3. Fjädernejlika (Dianthus plumarius) - Kryddig Charm med Silverblad
Vilken liten sötnos! Fjädernejlikan charmar med sina fransiga blommor och sin kryddiga doft. Dessutom bildar den täta, fina silvergrå kuddar som är snygga även när den inte blommar.
- Hur ser den ut? Den är ganska låg (15-50 cm) och bildar mattor av smala, grågröna blad. På sommaren kommer blommorna på tunna stjälkar – ofta rosa, vita eller röda, ibland med ett mörkt "öga" och typiskt fransiga kanter. Grönt kulturarv®-sorterna 'Frösön' (vitrosa) och 'Marieberg' (vit med mörkt öga) är fina exempel.
- Och doften då? Tydligt kryddig, som nejlika eller kryddnejlika. Doftar som mest under varma sommarkvällar.
- Varför är den en klassiker? En typisk torpväxt och favorit i "cottage gardens". Att den finns som Grönt kulturarv® visar att den har en lång historia hos oss.
- Så sköter du om den (kortfattat): Den vill ha full sol och superväldränerad jord, gärna lite kalkrik. När den rotat sig klarar den torka bra. Perfekt i kanten på rabatten, i stenpartier eller som marktäckare där det är torrt. Klipp bort vissna blommor så kanske den blommar om.
4. Lavendel (Lavandula angustifolia) - Medelhavsdoft på Svenska
Vem känner inte igen lavendel? Doften, utseendet – en älskad klassiker! Funkar till allt: i rabatten, som låg häck, i kruka... och blommorna är underbara att torka. Bin och fjärilar håller med!
- Hur ser den ut? Den bildar buskiga, rundade plantor med smala, silvergröna blad som doftar gott när man rör vid dem (plantera vid gången!). På sommaren kommer de typiska blåvioletta (ibland rosa eller vita) blomaxen. Höjden brukar ligga på 40-90 cm. 'Hidcote' och 'Munstead' är populära och beprövade sorter.
- Och doften då? Den där distinkta, lugnande och friska doften – älskad av de flesta!
- Varför är den en klassiker? Trots sitt sydländska ursprung har den blivit en självklar del av våra romantiska trädgårdar och torpartäppor.
- Så sköter du om den (kortfattat): Full sol är ett måste! Och viktigast av allt: SUPERBRA DRÄNERING. Den hatar att stå blött, särskilt på vintern. Gillar mager, sandig jord. Torktålig när den etablerat sig. Kan vara lite kinkig med övervintringen i kallare delar av landet, så välj en härdig sort och se till att vattnet rinner undan. Klipp ner den på våren för att hålla den fin. Rådjuren brukar rata den.
5. Kantnepeta (Nepeta x faassenii) - Ett Hav av Blått Hela Sommaren
Vilken trotjänare! Kantnepetan är superlätt att lyckas med och blommar hur länge som helst, från försommar till höst. Den är perfekt att väva in i rabatten för att mjuka upp och binda ihop. Många tycker den är ett bra, mer härdigt alternativ till lavendel. Bin och fjärilar älskar den! (Den är släkt med kattmynta, men brukar inte göra katter lika tokiga.)
- Hur ser den ut? Den bildar yviga, luftiga kuddar av små, grågröna blad som doftar lite mint när man rör dem. Sen kommer de – massor av små, oftast lavendelblå blommor i luftiga ax, hela sommaren lång. Populära 'Walker's Low' blir ganska stor (60-90 cm), medan 'Cat's Meow' är lite mer kompakt.
- Och doften då? Bladen doftar gott och mintigt när man rör dem. Blommorna har en svagare doft.
- Varför är den en klassiker? Även om det är en hybrid, passar den perfekt in i den romantiska "cottage garden"-stilen med sitt informella växtsätt. Superlätt att sköta!
- Så sköter du om den (kortfattat): Trivs bäst i sol men klarar halvskugga. Inte alls kräsen med jorden, bara den är väldränerad. Torktålig och nästan skötselfri! Klipper du ner den efter första blomningen får du ofta en fin andra blomning. Härdig och ratas av rådjur.
Några fler doftande godingar att nämna:
- Luktviol (Viola odorata): Den där söta, blyga doften tidigt på våren... Mörklila (ibland rosa/vita) små blommor över hjärtformade blad. Sprider sig gärna och är fin som marktäckare i skugga/halvskugga. Kan vara lite känslig i kallare trakter.
- Liljekonvalj (Convallaria majalis): Doften av svensk försommar! De vita (eller rosa) klockorna doftar underbart. Men se upp, den sprider sig kraftigt i skuggiga lägen och hela växten är giftig.
- Åbrodd (Artemisia abrotanum): Odlas för sina finflikiga blad som doftar spännande – citrus, kamfer eller till och med Coca-Cola tycker vissa! En gammal medicinalväxt som finns som Grönt kulturarv® ('Predikoväcka'). Gillar sol och väldränerat.
Lite att tänka på: Även om vi drömmer om den där kravlösa mormorsrabatten, behöver de flesta växter lite kärlek för att bli som finast. Pioner behöver ofta stöd, flox vill ha bra förhållanden för att slippa mjöldagg, och lavendel MÅSTE ha väldränerat. Men det är ju en del av charmen med trädgård, eller hur? Att pyssla och lära känna sina växter.
Plantera och Pyssla om Dina Doftande Favoriter
Att få dessa gamla godingar att trivas handlar mycket om att ge dem en bra start.
Några Snabba Planteringstips:
- Förbered jorden: Gräv djupt och blanda i kompost eller gödsel. Speciellt viktigt för pioner som vill stå ifred länge.
- Rätt djup: Superviktigt för pioner – plantera grunt! Följ råden för varje växt.
- Vattna efteråt: Se till att jorden får kontakt med rötterna.
- Dränering, dränering, dränering: För lavendel och nejlikor är det A och O. Fundera på upphöjd bädd om du har kompakt jord.
- Ge dem plats: Trångt = trist. Lite luft emellan minskar risken för sjukdomar (hej då, mjöldagg på floxen!). Kolla rekommenderat avstånd för varje sort.
Skötsel under Säsongen – Håll dem Glada!
- Lite mat: Pioner och flox gillar lite extra näring på våren (kompost, benmjöl). Lavendel, nepeta och nejlika vill ha det magrare – gödsla inte för mycket! Att använda kompost och gräsklipp känns ju helt rätt i en mormorsträdgård.
- Vatten när det behövs: Känn efter! Nyplanterat behöver mer. Etablerad lavendel klarar torka bra, medan pioner och flox kan behöva en slurk extra när det är torrt. Samla regnvatten – både smart och tidstypiskt!
- Stödja hjältarna: Tunga pionblommor behöver ofta hjälp att stå raka. Ibland även höga flox.
- Putsa lite: Klipp bort vissna blommor på flox, nejlika, viol och lavendel så blommar de ofta längre. Klipper du ner kantnepetan efter första blomningen får du ofta en fin andra omgång.
Långsiktig Kärlek:
- Dela och föryngra: De flesta perenner mår bra av att delas efter några år (men inte pioner!).
- Klippa ner: Klipp ner vissna perenner på hösten eller våren. Lavendel beskärs på våren.
- Bonusplantor? Många "mormorsväxter" självsår sig gärna (akleja, stockros...). Lär dig känna igen småplantorna så du inte rensar bort dem av misstag – eller klipp bort blomställningen om du inte vill ha fler.
- Vintervila: De flesta klarar sig bra. För de lite känsligare (lavendel t.ex.) är väldränerad jord viktigast. Lite löv eller granris som täcke kan hjälpa i kallare trakter. Grönt kulturarv®-sorter är ju utvalda för att klara vårt klimat extra bra!
Att använda gamla beprövade metoder – kompost, regnvatten, låta det självså sig lite – känns inte bara historiskt rätt, det är ofta toppen för trädgården också!
Skapa Magi Tillsammans: Tips på Fina Kompisar
Att få till den där härliga, frodiga känslan handlar mycket om att låta växterna mingla och väva sig samman.
Känslan i Mormorsrabatten: Tänk tätt, lager på lager, där olika former och färger blandas lite huller om buller. Det är överflödet som är charmen! Plantera i olika höjder. Använd marktäckare (som nävor eller funkia) för att slippa rensa så mycket ogräs. Gamla kantstenar eller träkanter förstärker känslan.
Några Blandningstips:
- Variera formerna: Runda pionblommor mot spetsiga flox-toppar eller luftig kantnepeta.
- Olika blomningstid: Så händer det något hela säsongen!
- Använd "vävare": Kantnepeta eller stjärnflocka är superbra på att binda ihop och mjuka upp.
- Blad är också vackra: Kombinera olika gröna nyanser med silvergrått från t.ex. lammöron eller fjädernejlika.
Vem passar ihop med vem?
- Pioner älskar sällskap av: Stjärnflocka, nävor, akleja, iris, löjtnantshjärta, riddarsporre. Vårblommande lökar är perfekta grannar – pionbladen döljer sen de vissnande lökbladen. Rosor är en klassisk kompis!
- Höstflox trivs med: Dagliljor, solhattar, rudbeckia, höstanemon, kärleksört, astrar. Prydnadsgräs ger fin kontrast.
- Fjädernejlika gillar: Andra solälskare som kantnepeta, lavendel, lammöron, timjan, strandtrift. Också fin med rosor.
- Lavendel + Rosor = Sant! Särskilt rosa rosor. Andra bra kompisar är kantnepeta, stäppsalvia, lammöron, fjädernejlika.
- Kantnepeta funkar med det mesta: Rosor, lavendel, stäppsalvia, solhattar, röllika...
Att blanda så här är inte bara snyggt. Du skapar också ett paradis för bin och fjärilar och får en trädgård som lever!
Var Hittar Man Dessa Godingar?
Det är faktiskt ganska lätt att hitta många av dessa idag!
- Vanliga trädgårdsbutiker: De mest kända sorterna (som pion 'Sarah Bernhardt' eller lavendel 'Hidcote') finns ofta på ditt lokala garden center eller i de stora kedjornas butiker och webbshoppar.
- Specialiserade plantskolor: Vill du ha lite mer ovanliga sorter, leta upp en plantskola som är expert på perenner (kolla t.ex. Perennfolket, Odlarglädjen, Zetas, Klostra som nämns i källorna till originaltexten).
- Grönt Kulturarv®: Dessa speciella sorter säljs bara av utvalda återförsäljare. Du hittar en lista på POM:s (Programmet för odlad mångfald) webbplats. Att köpa dem är ett sätt att stödja bevarandet av vårt odlade arv! Utbudet kan variera, så det kan löna sig att kika runt.
- Frö eller planta? Vissa går bra att så från frö (viol, nejlika, nepeta, flox). Andra, som pioner och specifika namnsorter, köper man oftast som planta eller rot för att vara säker på att få rätt sort.
Avslutning: Låt Din Trädgård Dofta av Historia (och Glädje!)
Att bjuda in dessa gammaldags, doftande pärlor i trädgården är som att ge sig själv en present som talar till alla sinnen. Skönheten är tidlös, dofterna väcker minnen, och bara att ha dem där kan ge ett lugn och en känsla av historia.
Dessutom är de ofta riktiga överlevare, formade av vårt klimat genom generationer. När du väljer luktpion, höstflox, fjädernejlika, lavendel eller kantnepeta – kanske till och med en speciell Grönt kulturarv®-sort – skapar du inte bara en vacker plats. Du planterar en historia. Du blir en del av en kedja som låter arvet dofta vidare.
Det är en härlig känsla när nutidens trädgårdsdrömmar möter det förflutnas charm, och varje doft bär på en berättelse.
Vad tror du? Vilken är din doftande favorit från förr? Berätta gärna!